May 19, 2011

CHAPTER 119: PENGUMUMAN PENTING!!

Lagi beberapa hari nama blog ini akan ditukarkan ke theroqiyahjoyah.blogspot.com :DD Kenapa tukar? Saja mahu meneroka dunia baru :) Jadi teruskan mengfollow blog ini ye.


p/s: Url je tukar tapi gaya style dan cara pemikiran tetap sama dan semakin berkembang dgn baiknya :D



May 17, 2011

CHAPTER 118: PEMERGIAN YANG TIDAK DI SANGKA

hidup ni
umpama buah kelapa
menunggu masa jatuh ke bawah
tak kira buah muda ke tua?
semuanya akan menjunam
dek tarikan graviti

samalah seperti
hidup kita disini
tak kira muda tua
semuanya akan pergi
pergi menghadap ilahi



mengejutkan dan tidak disangka-sangka.adik aku balik dari sekolah then terus bukak cerita kata kawan sekolah rendah aku muaddib mustapher telah kembali ke rahmatullah akibat accident dengan lori.aku dengar mula-mula pun terkejut?ayah pun tak percaya lagi.semuanya tak clear.ayah suruh adik pergi tengok dekat rumahnya.sepuluh minit selepas tu adek balek. CONFIRM.

aku terdiam.rakan sebaya aku.19 tahun umurnya.kembali menghadap sang pencipta.rasanya baru semalam aku dan dia bersekolah rendah sama-sama.melihat kaki dia yang luka (sangat besar luka akibat digigit anjing).tup-tup dia dah pergi dulu dari kita semua.walaupun aku dengan dia tak rapat sangat.tapi kami selalu jugak berjumpa.kadang-kadang dia datang ke rumah aku ambil kelapa yang ayah dia pesan.semuanya berlaku dalam sekelip mata.memang kita takkan jangka benda ni berlaku.

aku bermula befikir.kalau nyawa semuda aku boleh di ambil.apatah lagi orang tuaku.memang maut kita tak boleh tolak.memang mati menghampiri kita.oleh itu kita bersedialah menghadapi maut yang bakal menjelma.relakanlah pemergian orang yang sudah pergi.janganlah kita tangisi semuanya.berdoalah yang terbaik untuknya disana.

alfatihah untuk allahyarham muhammad muaddib mustapher

ps:semoga roh allayarham ditempatkn di kalangan orang yang beriman dan beramal soleh.diharap ahli keluarga muaddib dapat bersabar di atas pemergiannya.alfatihah juga buat datuk nenek sebelah emak dan ayah dan semua umat islam didunia ini yang telah pergi dulu meninggalkan kita

May 10, 2011

CHAPTER 117: SELAMAT HARI IBU

hari berganti hari.
siang bertukar malam.
matahari menindih bulan.
panas memayuni kesejukan.
musim bersilih ganti.
teknologi semakin meniggi diri.
tetapi dia tidak begini.
walaupun dunia sekelilingnya  bertukar ganti.
tetapi dia tetap kekal berdiri.
menyaksikan anaknya yang sudah membesar.
bersama sang suami yang disayangi.
dialah ibuku yang ramai jadi iri hati.
kerana dia adalah yang terbaik yang hadir dalam hidupku.
perkara terindah yang tak dapat kamu miliki.


apabila tiba sahaja minggu kedua pada bulan mei.semua manusia didunia ini sibuk menyambut satu hari yang amat bermakna kepada kita.hari kita melahirkan manusia yang telah mengandongkan kita membesarkan kita dan mendidik dan melihat kita membesar dari embryo sampailah kepada seorang manusia yang sudah mempunyai cita-cita.

anak mana yang tak penah buat salah kat mak bapak??lagi lagi dengan mak kita.cakap nak pergi study group tapi melencong pergi cc main COD.(akulah tu haha).anak mana yang tak pernah meninggi suara dekat mak?anak mana yang tak penah melawan kata-kata mak?anak mana yang tak pernah hentak pintu tanda protes dekat mak?anak mana kalau bukan kita kan? (kalau anda bukan yang disebutkan tahniah kerana anda anak yang baik).

tapi pernahkah ibu kita membenci kita dengan tingkah laku kita itu?pernahkah dia menolak kita ketepi?buang kita?tak mengaku kita anaknya selepas tingkah laku bodoh yang kita buat??
tidakkan?setiap teguran ada sebabnya.setiap amarah ada puncanya.setiap langkah ada sebabnya. "mak tak marah kalau abg yang tak buat silap" there will be a reason for something kn?

so sebagai anak kita janganlah mengambil hati di atas teguran ibu kita.mereka lagi banyak makan garam dengan kita.kalau tak takkan mereka kena drah tinggi kan??hee. okay di akhir perbualan aku nak ucapkan selamat hari ibu kepada semua ibu di dunia kerana anda yelah melahirkan anak-anak yang cemerlang didunia ini.dan kami SAYANG KAMU IBU.


AKU DAN MAK :)
ps: tulisan ini datangnya dari pengalaman aku sebagai anak kepada SANIAH BINTI SHAHIDUN wanita yang paling lawa yang aku pernah tengok.tak ada yang lagi lawa dari senyemun ibuku.hee.nak cerita lebih pasal mak tapi rasanya dah tulis banyak pasal dia so kalo korang nak tahu korang nak baca lg korang TEKAN SINI walaupun aku rasa tak banyak mana pun aku tulis kat situ tapi korang baca jelah hee. until ten see ya

May 7, 2011

CHAPTER 116: PERUBAHAN KEPADA??

dulu kecik.
sekarang besar.
dulu tikus.
sekarang gajah.
dulu hingusan.


sekarang artisan.
dulu satu.
sekarang 1+1=2.
dulu di dasar rantai makanan.
sekarang raja di kayangan.


okay perubahan dalam kehidupan atau dalam bahasa ibunda sebelah emak aku iaitu evolution adalah satu turning point dimana kia mengalami perubahan dalam hidup.ianya tak terhad kepada manusia mahupun benda tidak hidup.okey kalau ada yang tak setuju dengan aku benda bukan hidup tak mengalami perubaan@evolution teruskan membaca entry aku ini. kerana aku akan mendedahkan seduatu yang tidak terjangkau oleh pemikiran kalian.


May 1, 2011

115: PERLUKAH DELETE BUTTON ITU??

biarkan kegembiraan mengatasi kedukaan.
di pekat malam kita berkumpul
dengan tujuan yang satu.
malam dimana kita semua bergembira.
oke photoshoot malam tadi sangat menghiburkan.walaupun aku ada problem dengan kamera aku.(susah nak dapat setting yang betul) .semua ni gara-gara salah tengok shutter speed.tapi kemudian its turn up to be good picture.
baru aku perasan photographer ni memerlukan kesabaran yang tinggi kalau tak mesti rasa cepat bosan sebab tak dapat gambar yang menarik dan kita akan end up dengan tekan button delete sebanyak yang kita mahu. tapi pernahkah korang sedar disebalik gambar yang tak jadi tu kan sebenarnya gambar itu masih lagi berguna dan kalau kita pandang dia dari sudut yang lain sebenarnya gambar itu menarik juga.oleh itu cubalah kita abaikan button delete itu for a while ye.heee :D






    
gambar yang hampir dibuang tapi tak jadi sebab lepas tengok sepuluh kali baru aku rasa gambar ni cantik hee











samalah jugak dengan dua gambar di atas ye.hee


ps: tak elok buang benda sesuka hati.gunalah ia semaksimun yang  mungkin yee heee