October 22, 2011

NEW CHAP:TIDAK PANDAI UNTUK MENTAFSIRKANNYA

dalam sibuk kita meneroka dunia ini.kita tak dapat lari dari mulut orang yang mengata. kalau yang okey itu baguslah tapi kalau yang "kureng" itu tak tahu bagaimana aku nak mentafsirkannya.kerana dunia ini bebas bagi sesiapa orang untuk berkata-kata. tapi pernahkah mereka terpikir kata kata mereka itu bakal didengari oleh tuan empunya?? lagi sekali sukar untuk aku mentafsirkannya. tidakkah mereka sedar kata kata mereka itu dihasilkan oleh getaran kotak suara dimana gelombang itu dihasilkan. dan bukankah sifat gelombang itu bergerak kesemua arah? dah arah tujuan gelombang itu adalah kepadaku. masih tidak dapat aku tafsirkan.

atau mereka tidak sedar akan kebenaran disebalik kepahitan??atau mereka berpura tidak sedar kerana takut akan kebenaran? masih-masih tidak dapat aku tafsirkan.kerana gelombang suara, aku dan dia bergaduh. kerana gelombang suara dia salurkan ketidakpuas hatinya kepada ku.tapi aku tenang.kerana setiap sesuatu ada sebabnya. kita sebagai manusia harus pandai untuk mentafsirkannya. tapi aku masih kurang ilmu untuk mentafsirkannya.

ps: hariku kini bernada sepi.setelah selesai dengan dia ada pula masalah dengan dia. ia berpusing seperti satu kitaran.tapi aku masih tidak pandai untuk MENTAFSIRKANNYA (:

June 25, 2011

CHAPTER 120: PARANOIA :)

menulis diatas batu.
aku tak nampak apa yang ada disitu.
mana aku buta kerana sesuatu.
tak nampak apa yang ada disitu.

buta ku membuta tuli.
buat keputusan tak ingat orang disini.
ku teruskan walau tahu apa akan jadi.
asalkan aku rasa diri happy. :)

agak lama aku tak menulis disini.bukan kekeringan idea mentah untuk di olah kedalam tulisan tapi masa yang terlalu cepat meninggalkan aku sehingga aku tak sempat untuk berfikir pun akan apa yang aku coretkan disini.Ye aku tau masa manusia semua sama tapi aku terpaksa spend time aku untuk tutor tutor tutor study study lab report lab report.sampai masa untuk diri sendiri pun tiada.

well aku tahu aku memang fail dalam bab-bab pengurusan masa ni.ye aku ada buat perancangan untuk hari-hari aku tapi aku tak ikut pun.aku tak tahu mengapa?kemalasan?kurang disiplin?

mungkin itu boleh digambarkan tentang diriku ini.haha tapi past few weeks ni aku dah tukarkan semua ini menjadi sesuatu yang lain.aku dah buat planner.every night aku tulis apa yang aku nak buat esok.so aku sudah jadi lebih terurus sekarang ni.tiada apa yang anda perlu risaukan.aku sudah besar dan sudah pandai aku mengorak langah kedepan.yang dibelakang aku pikul.yang dihadapan aku sambut.semuanya tampak mudah.satu-satu halangan aku tempuh.semuanya pergi dengan senyuman dan datang dengan kegembiraan. aku sahut semuanya dengan satu harapan agar aku berjaya dalam KEHIDUPAN



ps:suasana baru dalam kehidupan.baru start sem dh ada konflik.tapi sudah settle dont woryy yer hee :)

May 19, 2011

CHAPTER 119: PENGUMUMAN PENTING!!

Lagi beberapa hari nama blog ini akan ditukarkan ke theroqiyahjoyah.blogspot.com :DD Kenapa tukar? Saja mahu meneroka dunia baru :) Jadi teruskan mengfollow blog ini ye.


p/s: Url je tukar tapi gaya style dan cara pemikiran tetap sama dan semakin berkembang dgn baiknya :D



May 17, 2011

CHAPTER 118: PEMERGIAN YANG TIDAK DI SANGKA

hidup ni
umpama buah kelapa
menunggu masa jatuh ke bawah
tak kira buah muda ke tua?
semuanya akan menjunam
dek tarikan graviti

samalah seperti
hidup kita disini
tak kira muda tua
semuanya akan pergi
pergi menghadap ilahi



mengejutkan dan tidak disangka-sangka.adik aku balik dari sekolah then terus bukak cerita kata kawan sekolah rendah aku muaddib mustapher telah kembali ke rahmatullah akibat accident dengan lori.aku dengar mula-mula pun terkejut?ayah pun tak percaya lagi.semuanya tak clear.ayah suruh adik pergi tengok dekat rumahnya.sepuluh minit selepas tu adek balek. CONFIRM.

aku terdiam.rakan sebaya aku.19 tahun umurnya.kembali menghadap sang pencipta.rasanya baru semalam aku dan dia bersekolah rendah sama-sama.melihat kaki dia yang luka (sangat besar luka akibat digigit anjing).tup-tup dia dah pergi dulu dari kita semua.walaupun aku dengan dia tak rapat sangat.tapi kami selalu jugak berjumpa.kadang-kadang dia datang ke rumah aku ambil kelapa yang ayah dia pesan.semuanya berlaku dalam sekelip mata.memang kita takkan jangka benda ni berlaku.

aku bermula befikir.kalau nyawa semuda aku boleh di ambil.apatah lagi orang tuaku.memang maut kita tak boleh tolak.memang mati menghampiri kita.oleh itu kita bersedialah menghadapi maut yang bakal menjelma.relakanlah pemergian orang yang sudah pergi.janganlah kita tangisi semuanya.berdoalah yang terbaik untuknya disana.

alfatihah untuk allahyarham muhammad muaddib mustapher

ps:semoga roh allayarham ditempatkn di kalangan orang yang beriman dan beramal soleh.diharap ahli keluarga muaddib dapat bersabar di atas pemergiannya.alfatihah juga buat datuk nenek sebelah emak dan ayah dan semua umat islam didunia ini yang telah pergi dulu meninggalkan kita

May 10, 2011

CHAPTER 117: SELAMAT HARI IBU

hari berganti hari.
siang bertukar malam.
matahari menindih bulan.
panas memayuni kesejukan.
musim bersilih ganti.
teknologi semakin meniggi diri.
tetapi dia tidak begini.
walaupun dunia sekelilingnya  bertukar ganti.
tetapi dia tetap kekal berdiri.
menyaksikan anaknya yang sudah membesar.
bersama sang suami yang disayangi.
dialah ibuku yang ramai jadi iri hati.
kerana dia adalah yang terbaik yang hadir dalam hidupku.
perkara terindah yang tak dapat kamu miliki.


apabila tiba sahaja minggu kedua pada bulan mei.semua manusia didunia ini sibuk menyambut satu hari yang amat bermakna kepada kita.hari kita melahirkan manusia yang telah mengandongkan kita membesarkan kita dan mendidik dan melihat kita membesar dari embryo sampailah kepada seorang manusia yang sudah mempunyai cita-cita.

anak mana yang tak penah buat salah kat mak bapak??lagi lagi dengan mak kita.cakap nak pergi study group tapi melencong pergi cc main COD.(akulah tu haha).anak mana yang tak pernah meninggi suara dekat mak?anak mana yang tak penah melawan kata-kata mak?anak mana yang tak pernah hentak pintu tanda protes dekat mak?anak mana kalau bukan kita kan? (kalau anda bukan yang disebutkan tahniah kerana anda anak yang baik).

tapi pernahkah ibu kita membenci kita dengan tingkah laku kita itu?pernahkah dia menolak kita ketepi?buang kita?tak mengaku kita anaknya selepas tingkah laku bodoh yang kita buat??
tidakkan?setiap teguran ada sebabnya.setiap amarah ada puncanya.setiap langkah ada sebabnya. "mak tak marah kalau abg yang tak buat silap" there will be a reason for something kn?

so sebagai anak kita janganlah mengambil hati di atas teguran ibu kita.mereka lagi banyak makan garam dengan kita.kalau tak takkan mereka kena drah tinggi kan??hee. okay di akhir perbualan aku nak ucapkan selamat hari ibu kepada semua ibu di dunia kerana anda yelah melahirkan anak-anak yang cemerlang didunia ini.dan kami SAYANG KAMU IBU.


AKU DAN MAK :)
ps: tulisan ini datangnya dari pengalaman aku sebagai anak kepada SANIAH BINTI SHAHIDUN wanita yang paling lawa yang aku pernah tengok.tak ada yang lagi lawa dari senyemun ibuku.hee.nak cerita lebih pasal mak tapi rasanya dah tulis banyak pasal dia so kalo korang nak tahu korang nak baca lg korang TEKAN SINI walaupun aku rasa tak banyak mana pun aku tulis kat situ tapi korang baca jelah hee. until ten see ya

May 7, 2011

CHAPTER 116: PERUBAHAN KEPADA??

dulu kecik.
sekarang besar.
dulu tikus.
sekarang gajah.
dulu hingusan.


sekarang artisan.
dulu satu.
sekarang 1+1=2.
dulu di dasar rantai makanan.
sekarang raja di kayangan.


okay perubahan dalam kehidupan atau dalam bahasa ibunda sebelah emak aku iaitu evolution adalah satu turning point dimana kia mengalami perubahan dalam hidup.ianya tak terhad kepada manusia mahupun benda tidak hidup.okey kalau ada yang tak setuju dengan aku benda bukan hidup tak mengalami perubaan@evolution teruskan membaca entry aku ini. kerana aku akan mendedahkan seduatu yang tidak terjangkau oleh pemikiran kalian.


May 1, 2011

115: PERLUKAH DELETE BUTTON ITU??

biarkan kegembiraan mengatasi kedukaan.
di pekat malam kita berkumpul
dengan tujuan yang satu.
malam dimana kita semua bergembira.
oke photoshoot malam tadi sangat menghiburkan.walaupun aku ada problem dengan kamera aku.(susah nak dapat setting yang betul) .semua ni gara-gara salah tengok shutter speed.tapi kemudian its turn up to be good picture.
baru aku perasan photographer ni memerlukan kesabaran yang tinggi kalau tak mesti rasa cepat bosan sebab tak dapat gambar yang menarik dan kita akan end up dengan tekan button delete sebanyak yang kita mahu. tapi pernahkah korang sedar disebalik gambar yang tak jadi tu kan sebenarnya gambar itu masih lagi berguna dan kalau kita pandang dia dari sudut yang lain sebenarnya gambar itu menarik juga.oleh itu cubalah kita abaikan button delete itu for a while ye.heee :D






    
gambar yang hampir dibuang tapi tak jadi sebab lepas tengok sepuluh kali baru aku rasa gambar ni cantik hee











samalah jugak dengan dua gambar di atas ye.hee


ps: tak elok buang benda sesuka hati.gunalah ia semaksimun yang  mungkin yee heee





April 21, 2011

112: BROTHER'S DAYS

hari petang yang panas pada mulanya bertukar menjadi satu hari yang penuh dengan warna-warna di awangan.for the first time dalam tahun ni aku keluar hangout dengan adik.tu pun sebab dua-dua ada agenda yang sama kalau tak aku rasa kami berdua takkan keluar.
well yela macam adik beradik yang lain dimana pergaduhan menjadi juadah harian.begitu juga kami.tapi semenjak dua menjak ni kami menjadi rapat.mungkin sebab sudah tinggal berdua.
jadi petang kami di hiasi dengan aktiviti yang indah.ohhh ya tak lupa juga kawan adik ikut sekali. biar lah gambar menceritakan segalanya.

April 16, 2011

111


setelah sekian lamanya menanti buah yang tak gugur-gugur akhirnya tiba juga ke tanah. metafora yang aku gunakan tak seperti apa yang aku rasakan. rasa happy bangga takut teruja semua ada. akhirnya sampai jugak kauke dalam dakapan aku wahai Baby E.
macam mana aku boleh dapat Baby E??well sebenarnya aku bertuah kerana aku punya Mak yang sangat understanding akan perihal anak-anak mereka yang berbagai-bagai. mak cakap kat along aku nak Baby E then along baalik je terus mak ajak keluar pergi beli. berbekalkan duit simpanan aku seribu, duit emak seribu dan duit along empat ratus (actually aku hutang along haha) akhirnya Baby E sampai ke dakapan aku. setelah lama aku berdiskusi dengan taukey kedai tu aku pun angkut Baby E.
First destination to go, aku mak along dan adik pergi ke lumut.saja ja hangout sambil minum ais kacang. dan aku sempat juga try-try snap dengan Baby E. hee dan hasilnya okayla hee.so dah kenyang makan ais kacang. aku balik dan tidur ber pelukkan Baby E.btw korang jangan tanya model apa ye.biarlah rahsia heee. :p




April 6, 2011

110

the story started when i was riding alone from one shop nearby my house.
i started to flashback what have i been through when i was in high school.
a lot tear.
a lot cheer.
but on top of that we were still here.
eventhough there are no more tear.
and no more cheer.
but the memories still here
seperate by the time.
and place.
but thats was not seperate
what i was feeling here.



sampai ku menutup mata.
sampai hangat panas menjadi sejuk.
saat nafas ku mulai perlahan.
sangat nadi berdenyut terhenti.
saat kaki yang melangkah jauh tersekat.
tika harimau hilang taringnya.
masa bulan tidak lagi bercahaya.
matahari pula kian hilang serinya.
bumi sudah sampai masanya.
masa itulah aku masih utuh.
mengingati hari-hari indah kita.
ketawa kau menjadi ubat.
gambar kamu menjadi penawar.
agar bisa-bisa rinduku hilang.
terbang kesana dalam kelam.
dalam bayang-bayang kecerian.




April 4, 2011

PENANGANUSOPWILCHA

well post aku kali ni aku rasa mcm lain gila dr post aku yang dulu-dulu.aku pun tak tahu macam mana fenomena ini boleh menjadi-jadi di tanah air.before this aku anggap fenomena ni just berlaku dekat kolej aku tapi tak sangka pulak aku yang fenomena ni sudah menggegar satu malaya.haha.
fenomena apa tu??apa lagi kalau bukan HANTU KAK LIMAH BALIK RUMAHatau kalau aku nak lebih spesifikkan lagi adalah fenomena USOP WILCHA.setelah beliau menggamatkan arena of star genting highland tadi baru aku perasan yang USOP WILCHA ni dah jadi satu ikon popular dekat malaysia ni. Dan aku rasa tak salah jugak kalo aku cakapkn malam tadi dia setanding SHAHEIZY SAMdari segi ke popularannya.aku rasa malam tadiUSOP WILCHA memang telah membuat satu persembahan penutup yang mantap sekali. even bila datuk siti buat persembahan penutup pun aku gelak jugak bila aku teringatkan pasal siUSOP WILCHA ni.haha then aku mula la berfacebook cariUSOP WILCHA.aku jumpa satu fan page ni USOP WILCHA GLAMOUR DI PENTAS ABPBH 2010.aku straight away terus like page tuh.masu tu around 300 orang je yang like page tu.tuptaptupta setengah jam lepas tu aku tgk dh nk dekat seribu dah.
aku punya keterujaan semakin meningkat.every half an hour aku bukak pageUSOP WILCHA tu.sampai la admin buat pengumuman untuk target 3000 fan before subuh.
penanganUSOP WILCHAmemang sangat di luar batas pemikiran aku.kalau dulu zombie kg. pisang aku tengok watak dia mcm biasa je tapi still lawak.tapi sekarang dah jadi top.hahah rezekiUSOP WILCHA la atau gelarannyaSHY8.
sekarang admin USOP WILCHAGLAMOR DI PENTAS ABPBH ada target baru untuk dapatkan 10000 like untuk page tuh.dan ketika entry ini ditulis tinggal lagi seratus lebih je lagi before cukup seratus.dan aku rasa they will make it.btw good job to orang yang buat fan page tu dan good job toUSOP WILCHA kerna telah mncetuskan satu fenomena di malaya.semoga karier seni anda erus bersinar di KG PISANG.heee


ps: aku tengok vid abpbh tu byk kali mlm tadd.tak jemu-jemu aku layan USOP WILCHA bikin gamat kat pentas abpbh.welll page tu dah sampai 10000 dah pun.next target tak tau plak aku??sejuta kut??hahah

FULLSTOP.

April 2, 2011

MAYUFORGIVEME??

dear my old time bestfriends. i dont know what the things that make u and me been seperated too far away.i dont know what was happen to us actually.i  try to figure out what the things that i done to you but i cant recalled myself. i dont know what the things that i have done to u??hopefully u may gives a second chances to me.eventhough i am not deserve  it.
well i just wanna say sorry for everythings and eventhough i know that iam not desrve so but i still hope that u may forgive me and forget all those things and we will be back together and be friends like we used to be.Sorry friends sorry sorry for everythings yaa.

ps:after such a long time i am not blogging maybe this entry looks too short. i want to get my momentum backs.

January 8, 2011

MYOLDIESMYMAN

heee i love feeling being at home,because when i was at home i can see everythng.i can see my oldies fight with each other.seeing my brother big belly and last but not east online till morning haha.well i love seeing my oldies quarrel on somethng like a small kids fighting for an ice cream.haha once they fight about a name, about tv shows.and its funny and really makes me love them.and as for me i will be the middle man for them to settle down.haha and yesterday they were fightting because of name.they might have thier grandchldrn name already haha.well i just love them whatever they are,how they would be and how the end their live together as a loving couple.and i do hope in the future i will get a wives and we end up just like them.heee amin-amin.insyaallah.

ps:maybe this post shorter than other post but its satissfied me because i write something about a person hat really sacriifice alot for me. ILY OLDIESSS

January 6, 2011

1st POST 2011

2010 just left us with a big story inside it.there so much things that we i can share with you guys about what happen on that days.but my mood not into it right now.ermmm okey 2010 start with a great things happen around me.just finish my school.and during that time i just do nothing.that was the things that i regret right now.ermmm what evea.there a lot f things that i want to state about what the coolest thing and what not.so after thinking for a while here the things

THE COOLESTT THINGS

  • finished school.
  • eat sleep eat sleep online
  • went to sabah with my brothers friends
  • seeing my old old friends
  • further study to matriks
  • got a 2nd place during drama for english weeks
  • flirting the gurls
  • won basketball match :D
  • meet new friends.
  • got good results for math (after struggle for 2 months)
  • celbrate birhtday party for yana
  • jalan-jalan with wawa and boboy.
  • seeing old high school friends.
  • bela my rambut (b4 went to matriks)

NOT SO COOOLLL
  • do nothing during holidays.
  • rebonding my hair.(now i realise its looks werdd dude)
  • lost my lovely lp
  • lost rm250
  • use my saving buy new lp
  • lie to my siblings about my lp
  • change my phone housing about three times (because i threw my phone on the floor when i sleep)
  • kne marah with sir kn during lecture class.
  • been stalk by a desperado
  • gay try to flirt me (true story)
so there are a few story.ermm actually there's alot to be tell here but im forgot what it is??haha so see yaaa

ps:dua post bawah tu sebenarnya post yang ada cerita.but then i dont know why its just keluar tittle je.heee.mgkn mistakesmasa blogging gne hp kut??haha.oke then see yaaa